torstai 15. marraskuuta 2012

Maria Ulrika esiserkkuni

Idan sisar Maria Lönnrotin (1852-1874) kouluaine Jyväskylän seminaarissa 18.10.1872

"Lapsuuteni koti

Syntymäpaikastani, pohjoisesta Kajaanista, ei ole minulla mitään varmaa muistoa. Ihan kuin unelma on tuo kaunis Ämmän putous ja sen rannoilla oleva synkkä metsä mielessäni. Jo minun 2 vuoden vanhana ollessani vanhempani muuttivat etelä-Suomeen. Täällä he oleskelivat talven Helsingissä ja suven Sammatin kappelissa, eräässä talonpojan talossa. Helsingissä olo oli minusta aina varsin ikävä. Täällä olin kuin lintu häkissä; en saanut enää juoksennella vapaasti ympäri mailmaa kuin tänne muutimme syksyllä. Ei mikään täällä käynyt vertaaminen Sammattiin, joka oli mielestäni se ihanin paikka maan päällä, jossa ihminen ainoastaan saatti elää onnellisena. Suuri oli sentähden iloni, kuin viimein kevä tuli ja me taas muutimme pois täältä. Jo matkalla oli paljon ihaisteltavaa. Kuin viimein, tavallisesti kauniina kevä-iltana pääsimme perille, niin onneani en saata sanoilla selittää. Ensimmäinen toimeni oli leikki-toverieni tervehtäminen. Yhdessä me sitten menimme leikki-paikoillemme, järven rantaan, santakuoppaan, j.n.e. – Luonto Sammatin kappelissa oli kaunis, vaikka monessa paikassa hyvinkin jylhä. Korkeat vuoret, suuret synkät metsät, joissa muutama virsta toisistansa aina tavataan pieniä kauniita järviä kauneilla jyrkillä rannoilla, siinä on Sammatin synkkä-mielinen kauneus."

Suloinen luonnonlapsi Maria kuoli 21-vuotiaana keuhkotautiin. Ystävä Loimaan kirkkoherra Antero Varelius sai isä Elkalta kirjeen:


"Minua kohtasi pari viikkoa sitten se kova tapahus, että vanhin tyttäreni Maria täällä Helsingissä kuoli rintatautiin loppiaispäivän aamuna suureksi suruksi ja kaipaukseksi itselleni ja kolmelle nuoremmalle sisarellensa. Häntä kävimme viime viikolla lepokammioonsa äitinsä viereen Sammatissa saattamassa. Siellä on hän nyt tallella, siihen lohdutukseen ja Herran tahtoon saan tyytyä."

Ei kommentteja: