torstai 22. marraskuuta 2012

Koiruoho

 "Hyvä vatsanparantava ja matoin surmaava lääke. Viinassa liottamalla saadaan siitä kukkaviinaa, jota kiitetään hyväksi väänteitä asettamaan ja kadonnutta syntihalua korjaamaan kuin myöski horkan keltataudin, kerpukin ja pöhön lääkkeeksi, mutta kuumetaudeissa, rintakivuissa, pistoksissa ja liikaverevyydessä se ei ole hyvä. Rihmamadoille on marunaviina niin vastaista, että heittää jäytimisensä vähäksi ajaksi, jonka tähden sitä käytetään koetusaineeksi, jos vaivat tulevat rihmamadoista tahi jostain muusta. Oluen saattaa maruna väkevämmäksi ja paremmin happanemista kestäväksi. --- Myös luteita vastaan kiitetään väkevää marunalientä hyväksi. Jos koirannahkaisia turkkeja tai muita pitineitä liotetaan aika marunavedessä, niin koirat eivät enää niitä likaa."

Eliaksen yrttitarha


Maritan tuoreaamupuuro tri Schnitzeriä mukaillen:

Vehnänjyviä, Ruohonjuuri, Punnitse & Säästä ja vast. liikkeet
Viljamylly, pieni käsikäyttöinen alle 30 e Chez Marius,
   jolla on myös verkkokauppa
omena
1/2 pientä sitruunaa tai 1/3 suurta
jokin lisähedelmä oman makusi mukaan
pieni kourallinen pähkinöitä, pinjansiemeniä tms.

Jauha illalla desilitra jyviä ja lisää pähkinät. Lisää vettä ja liota aamuun. Aamulla jauha hedelmät monitoimikoneessa ja lisää liotettujen joukkoon. Kuorittua sitruunaa voi jauhaa sekaan tai puristaa siitä mehu puristimella, miten vain. Olennaista tässä on vastajauhetun täysjyväviljan, omenan ja sitruunan kolmiliitto.
Voi maistua aluksi oudolta, mutta siihen tottuu pian. Makeanhimo katoaa eikä nälkäkään tule ennen kuin iltapäivällä. Iho ja hiukset kirkastuvat, ja suoli toimii kuin sinfonia!

Ei kommentteja: