torstai 6. joulukuuta 2012

Eliaksen wirret

Elkka valittiin virsikirjakomitean jäseneksi 1863, koska hän oli nimekäs kirjailija, runoilija ja muusikkokin. Uskovana kristittynä hän suhtautui kaikkeen tekemäänsä tunnontarkasti. Vanhentuneen 1700-luvulta peräisin olevan virsikirjan uudistustyö jatkui siksi pitkään. Virsiensä sanoituksissa Elkka oli erittäin tarkka, jokaisen runomitan, tavumäärän, poljennon ja riimin oli täsmättävä. Hän hioi jokaista lausetta loputtomiin verraten, vaihtaen ja luoden uusiakin sanoja virren kokonaisuuteen sopiviksi. Ei siten ollutkaan ihme, että Uusi Suomalainen Wirsikirja oli suureksi osaksi Elkan työtä.

Joidenkin nykyisten ylistyslaulujen sanoituksen taso olisi kai saanut Elkalta sormien heristystä. Vaikka hiekkaa on valunut vuosisadan tiimalasissa ja tekstin vaatimukset ovat muuttuneet, silti minäkin ihmettelen niiden heppoisuutta. En halua saada ilkeän kriitikon mainetta, koska en itse ole saanut koskaan minkäänlaista laulua aikaiseksi. Mutta jos minulla olisi musiikillinen armoitus, luultavasti en hyväksyisi itselleni "tästä tuli nyt vähän tämmönen, kun ei ollu aikaa, kyl Herra ymmärtää" -asennetta, vaan haluaisin lahjoittaa PARHAANI HÄNELLE. Minusta hengellisen musiikin kuuluu olla korkeatasoisinta, mihin ihminen pystyy. Onneksi meillä on hyviä hengellisiä sanoittajia ja säveltäjiä.

10 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Laita Lukijat: Valitse ulkoasu ja vielä ulkoasu ja sieltä kohta Lisää Gadget ja klikkaa Lukijat! Haluan lukijaksi!

Helmet polulla kirjoitti...

Tehty on. Katson pääsenkö sinun sivulle lukijaksi.

Helmet polulla kirjoitti...

En tiedä, miksi tuo Helmet polulla kummittelee, vaikka olen lopettanu sen aikaa sitten. En osaa päästä siitä eroon.

Marja-Leena kirjoitti...

Klikkaa tuota sinisenä olevaa helmet polulla ja oikeassa yläkulmassa pitäisi näkyä sana Muokkaa,klikkaa sitä ja vaihda nimeksi Marita tai mitä haluatkin. Eli siis, jos profiilisi on Bloggerissa ja taitaa se olla. Laita myös profiilisi näkyväksi.

Marja-Leena kirjoitti...

Löysin muuten kohdan, josta voit laittaa tekstiesi järjestyksen alkamaan vanhimmasta.
Klikkaa ulkoasu, sitten taas ulkoasu. Klikkaa gadget ja sielyä alhaalta seuraava gadgetlista ja sieltä BLOGIARKISTO ja sitten voit valita järjestyksen + näkyykö kuukausittain vai miten.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, mutta en pääse enää kaikkien sotkujen poistamisen jälkeen kirjautumaan blogiini, salasanakin katosi. Ylläpito ei vastaa, vaikka eräs mikrotukihenkilö väittikin että vastaavat ajallaan. Mikä se aika sitten onkaan, kauan olen odottanut, että aktivoisivat tän uudelleen. en tiedä mitä pitäisi tehdä.

Marja-Leena kirjoitti...

Olet kuitenkin ilmeisesti nyt päässyt tekemään sivuja, koska järjestys on vaihtunut. Hyvää vuodenvaihdetta!

Anonyymi kirjoitti...

Kuulepas, ihan samassa järjestyksessä on pysynyt, mitähän olet katellut. Hyvää vuodenvaihdetta sullekin!

Marleena kirjoitti...

Vanhoja profiileja ei kannata poistaa, mullakin on vielä tämä toinenkin, koska aluksi kirjoitin blogeja tällä s-postiosoitteella

Soili Lönnrot kirjoitti...

Kk